Πηγή: https://allazoumemazi2019.blogspot.com/
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Ο εορτασμός κάθε Παγκόσμιας Ημέρας έχει διττή σημασία, της υπενθύμισης και της ενεργοποίησης. Η παγκόσμια ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, θεσμοθετήθηκε για να μας υπενθυμίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναφαίρετα σε όλον τον κόσμο, αλλά και να μας ενεργοποιήσει για τη σημασία που έχει ο αέναος αγώνας για τη διατήρηση και την προστασία τους. Η σημερινή ημέρα, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα, επειδή σαν σήμερα το 1948, υπεγράφη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όραμα των εμπνευστών της, ήταν και παραμένει ακόμα και σήμερα, η ύπαρξη ενός κόσμου με δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις. Όπως αναγράφεται στο προοίμιο της Διακήρυξης, «η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων, αποτελεί θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο».
Πολλές από τις βασικές ιδέες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του κινήματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαμορφώθηκαν ως απόρροια των θλιβερών γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των θηριωδιών του Ολοκαυτώματος. Έκτοτε, οι πρωτοβουλίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κλιμακώθηκαν με την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Παρίσι, από τη Γενική Συνέλευση των Η.Ε. το 1948 και οφείλονται κατά ένα λόγο, στην αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας, για να μην ξανασυμβούν ποτέ στο μέλλον οι αγριότητες και οι κτηνωδίες που προκάλεσε αυτός ο αποτρόπαιος πόλεμος, με 60 εκατομμύρια νεκρούς. Ωστόσο, ως έννοια, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ήταν το επιγέννημα της φιλοσοφικής, πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης της εποχής και διαμορφώθηκε στη Δυτική Ευρώπη, ήδη από τον 17ο αιώνα, μέσα από εθνικές και διεθνείς διακηρύξεις (Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 1689, Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη της Γαλλικής Επανάστασης 1789 & 1793, καθώς και τα πολιτικά ιδεώδη της Αμερικανικής Επανάστασης).
Τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτός από αναφαίρετα, για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν τον πλανήτη, είναι και αδιαίρετα. Αφορούν δηλαδή τόσο στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως στο δικαίωμα στη ζωή, στην πολιτική συμμετοχή, την ισονομία και την ελευθερία έκφρασης, όσο και στα κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην τροφή, στην εργασία, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση και στην παιδεία, τα δικαιώματα αλληλεγγύης, όπως το δικαίωμα στην ειρήνη, στο νερό, καθώς και συλλογικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Όμως, ακόμα και σήμερα στον 21ο αιώνα, 72 χρόνια μετά την υπογραφή της Διακήρυξης, παρά τους αγώνες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπιστώνεται ότι καταγράφονται καθημερινά πολλά περιστατικά παραβίασής τους. Για το λόγο αυτό, η κατοχύρωση, η προαγωγή και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαιτείται να είναι μια αδιάκοπη διαδικασία, με σκοπό την προστασία των ατόμων από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να θέσει τη ζωή τους, την αξιοπρέπειά τους και το σύνολο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους σε κίνδυνο.
Η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι μια ημέρα αφύπνισης, για μας υπενθυμίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρώνονται κατά τρόπο οικουμενικό και χωρίς εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις. Παρότι η κατοχύρωση αυτή δεσμεύει πρωταρχικά τα κράτη που συμμετέχουν ως μέλη, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι αρχές που διατυπώνονται στη Διακήρυξη, πρέπει να γίνονται σεβαστές και από την ίδια την κοινωνία στο σύνολό της, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν, όχι μόνο οι περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος, αλλά και οι περιπτώσεις παραβίασής τους από τα ίδια τα άτομα. Δεν είναι μόνο ευθύνη του Κράτους, αλλά και δική μας, να αντιμετωπίζουμε και να μεταχειριζόμαστε κάθε άνθρωπο ως ίσο.
Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν είναι απλά δύο λέξεις ή απλά ένας όρος. Αντιθέτως, είναι δύο λέξεις με ηχηρό νόημα και οικουμενική αξία. Είναι στάση ζωής και τρόπος αλληλεπίδρασης ανθρώπων, κοινωνιών, κρατών και λαών. Ο σεβασμός και η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, είναι απαραίτητες αξίες για ειρήνη, ευημερία και την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανθρώπων που συγκροτούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Οι κοινωνίες που έχουν ασπαστεί τις έννοιες αυτές και απαρτίζονται από ανθρώπους με τέτοια προσωπικότητα, είναι οι κοινωνίες που έχουν θέσει το θεμέλιο της ελευθερίας, που θα έχουν μέλλον, αλλά και παρόν, όπου οι έννοιες ισότητα, αλληλεγγύη, σεβασμός, θα έχουν το νόημα που τους αξίζει.
H Δημοτική Παράταξη ''αλλάζουμε ΜΑΖΙ'' ενστερνίζεται τις θεμελιώδεις αξίες και την αναγκαιότητα υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το μέλλον και την ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Ωστόσο, είναι κοινή παραδοχή, ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι δεδομένο και απαραβίαστο.
Γι’ αυτό, αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε εκείνα τα δικαιώματα, που έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για την προάσπιση αυτών είναι διαχρονικός και αέναος.
Ομάδα Εργασίας Κοινωνικών Θεμάτων, της Δημοτικής Παράταξης ''αλλάζουμε ΜΑΖΙ''.