- Γράφει ο Βασίλης Αικατερίνης*
Βασίλης Αικατερίνης
Το Σάββατο 29/4 ο πρόεδρος της παράταξης «Αλλάζουμε Μαζί» κ. Γιάννης Καραπανάγος, στα πλαίσια της περιοδείας του στον Δήμο και του αφουγκρασμού των τοπικών ζητημάτων, φιλοξενήθηκε, μαζί με τον κ. Γιάννη Γλυκοφρύδη, τον κ. Δημήτρη Αικατερίνη και την κ. Κατερίνα Πέτρου, απ’ την Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Συλλόγων Οικιστών Αγίων Θεοδώρων, ώστε να συζητήσουν για τα τρέχοντα εκκρεμή θέματα των κατοίκων της πόλης. Το παρόν έδωσαν οι πρόεδροι των οικισμών, μεταξύ των οποίων φυσικά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Δημήτρης Σαρέλας.
«Δεν ζητάμε τον ουρανό με τ’ άστρα», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Σαρέλας, «απλώς τα αυτονόητα», προχωρώντας αμέσως στη νέα επικυρωμένη λίστα των ζητημάτων. Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν πολλά και μείζονος σημασίας καθώς δεν έλειψε να σχολιαστεί από πολλούς η διαχρονική ολιγωρία του Δήμου για την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων.
Το κύριο θέμα, όπως πολλοί συμφώνησαν, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η υδροδότηση. Δύο οικισμοί δεν έχουν νερό τα σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Η περιοχή της Γλυκιάς Ζωής έχει μεγάλο πρόβλημα διότι το νερό που αφαλατώνεται δεν δίνεται στα σπίτια και στους δημότες αλλά στα ξενοδοχεία, ενώ μερικοί οικισμοί ευνοούνται απ’ την παρακείμενη βιομηχανία της Motor Oil, διαθέτοντας σ’ αυτούς δωρεάν παροχή νερού και ρεύματος με αποτέλεσμα να μην συμμετέχουν ενεργά στα καθολικά αιτήματα των υπολοίπων οικιστών, αναχαιτίζοντας τις διεκδικήσεις.
Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος, με τον κ. Γλυκοφρύδη να το ταξινομεί ως το πρωτεύον για την περιοχή που συνάπτεται άρδην με αυτό της υδροδότησης, είναι η έλλειψη πυρασφάλειας. Το καλοκαίρι του 2018 οι κάτοικοι ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον εφιάλτη των πυρκαγιών που έφτασαν κυριολεκτικά στο κατώφλι τους, με πολλές υλικές ζημιές (σπίτια, αυτοκίνητα) χωρίς ευτυχώς ανθρώπινο κόστος. «Οι δασικοί χάρτες και οι έξοδοι διαφυγής», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «είναι ένα αίτημα των κατοίκων το οποίο τρέχει εδώ και τριάντα χρόνια. Μετά από μια επερώτηση στη Βουλή ήρθε το Δασαρχείο εδώ και καθάρισε ένα μεγάλο κομμάτι, όμως το υπόλοιπο προβλεπόμενο έργο έμεινε ημιτελές. Αν δεν προβλεφθεί, το γρηγορότερο, ένα σχέδιο διαφυγής θα γίνουμε πολύ εύκολα Μάτι!».
Τα απορρίμματα επίσης απασχολούν. «Φταίμε κι εμείς», παραδέχτηκαν οι λοιποί πρόεδροι, «καθώς αναγκαζόμαστε να πετάμε τα σκουπίδια έξω απ’ τους κατάμεστους κάδους, άλλοι κόβουν τα κλαδιά και τα πετούν στο ρέμα. Με τις προδιαγραφές του ΓΠΣ (Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων) μπορούν να αποφευχθούν όλες αυτές οι ανεπάρκειες», πρότειναν, «αντ’ αυτού όμως τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν ασφυκτικά κατά 200%».
Και η λίστα δεν έχει τελειωμό: Η αστυνόμευση είναι ελλιπής· πάνω από 15.000 παραθεριστές επισκέπτονται τον τόπο και οι κλοπές, οι ληστείες και κάθε είδους παρανομίες καταντούν πια μάστιγα. Οι ιδιωτικές τράπεζες αποφάνθηκαν πως επιχειρηματικά δεν τους βολεύει να κρατούν ένα παράρτημα στην πόλη και η μία μετά την άλλη την εγκαταλείπουν, δυσκολεύοντας έτσι τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών. Η συγκοινωνία είναι τραγική, δεν υπάρχουν αρκετές γραμμές λεωφορείων και ένας ηλικιωμένος, παραδείγματος χάριν, αναγκάζεται να υποχρεώνεται σε άλλους για να μπορέσει να μετακινηθεί απ’ τη στιγμή που δεν κατέχει δικό του όχημα ή δεν δύναται να οδηγήσει. Υπάρχει έλλειψη στο πολυϊατρείο· μόνον ένας γιατρός βρίσκεται διαθέσιμος ο οποίος σε λίγο καιρό συνταξιοδοτείται μάλιστα. Στις παραλίες δεν υπάρχουν ράμπες για άτομα ΑΜΕΑ που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την απόκτηση της γαλάζιας σημαίας και να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για τους λουόμενους, ενώ ταυτόχρονα η παραλία στα Πευκάκια προτείνεται να δοθεί προς ενοικίαση σε ιδιώτες. Αδυνατούν επίσης να βρουν μια αίθουσα πολιτισμού, δεν υφίσταται ένα πολιτιστικό κέντρο ώστε να οργανώνονται εκδηλώσεις. Υπάρχει ένα θέατρο στην περιοχή του Νότη Περγιάλη που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μα έχει αφεθεί εντελώς στην τύχη του, παραιτημένο, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.
«Το ένα πρόβλημα αγκαλιάζει τ’ άλλο», κατέληξε συμπερασματικά ο κ. Σαρέλας. «Τα αιτήματα αυτά πρέπει επιτέλους να εισακουστούν!». Απ’ τη μεριά του ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Καραπανάγος δεσμεύτηκε να στηρίξει αυτά τα αιτήματα, δηλώνοντας πως κατείχε σε βάθος τα δυσμενή προβλήματα και κωλύματα της περιοχής, έχοντας θέσει πολλάκις στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκετά καίρια ερωτήματα, ενώ γνωστοποίησε πως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «δίνει τη δική του μάχη».
Μια πρόταση που λέχθηκε, αποδίδοντας έτσι και το εύθυμο κλίμα της συνάντησης, μένοντας αξιομνημόνευτη, είναι πως «ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές όχι από απώτερο συμφέρον αλλά από αγνό ενδιαφέρον».
*Απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών