ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΧΙΝΟΥ
«ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ» ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1975
ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΣΧΙΝΟΥ-ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ Τ.Θ. 21-4 ΣΧΙΝΟΣ – ΛΟΥΤΡΑΚΙ, ΤΚ 20300 ΤΗΛ & ΦΑΞ: 27440–57221, ΚΙΝ: 6977-518026
Ιστοσελίδα: WWW.SCHINOS.GR
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: shinos@gmx.com
Σχίνος 29/06/2021
Αρ. Πρωτ.: 44
Προς: Πίνακας Αποδεκτών
Θέμα: Εισήγηση/Παρέμβαση Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σχίνου «Τα Γεράνεια» προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων στις 30/06/2021 με θέμα «Ενημέρωση - συζήτηση στα πλαίσια του απολογισμού διαχείρισης της πυρκαγιάς στον Σχίνο.»
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να εισηγηθούμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου Αγ. Θεοδώρων τα ακόλουθα θέματα τα οποία θεωρούμε ότι χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. Αν και έχουμε αναφερθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτά τα ζητήματα, παραμένουν άλυτα μέχρι σήμερα.
Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας που το Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Ιουνίου 2021 με θέμα «Ενημέρωση – συζήτηση στα πλαίσια του απολογισμού διαχείρισης της πυρκαγιάς στον Σχίνο» γίνεται με τηλεδιάσκεψη και μάλιστα ώρες εργάσιμες χωρίς να καλεστεί κανένας φορέας της περιοχής μας.
Θα θέλαμε και εμείς να εκφράσουμε την γνώμη μας και να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και θα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε για χρόνια και μετά την φωτιά. Δυστυχώς κανείς δεν μας έχει προσεγγίσει μέχρι σήμερα, πλην ενός Δημοτικού Συμβούλου, του κ. Καραπανάγου, που ήρθε και μας βρήκε προσωπικά μετά την πυρκαγιά και άκουσε τα προβλήματα μας και αυτό τον τιμά ιδιαίτερα.
Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν στέλνουμε αυτή την επιστολή προς όλους τους αρχηγούς των πολιτικών παρατάξεων, τον κ. Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να κατατεθεί επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει την Τετάρτη 30 Ιουνίου και ώρα 12:00μμ για να καταγραφούν κάποια ζητήματα που χρίζουν άμεσης επίλυσης.
Ελπίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει υπόψη τα παρακάτω προβλήματα και να λάβει και τις ανάλογες αποφάσεις ώστε επιτέλους να λυθούν τουλάχιστον αυτά τα προβλήματα στην περιοχή μας πριν καεί και το υπόλοιπο δάσος.
Χρόνια Προβλήματα Πυρασφάλειας στην περιοχή του Σχίνου
Τα παρακάτω θέματα έχουμε αναδείξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και πρέπει να λυθούν άμεσα ώστε να προστατευτεί το εναπομείναν δάσος στην περιοχή μας.
1) Πρόσβαση στο Πυροφυλάκιο Π3 του Σχίνου
Όπως γνωρίζετε ο δρόμος προς το Πυροφυλάκιο Π3 που βρίσκεται στην θέση Νησί στο Σχίνο έχει χαλάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες του τυφώνα Ζορμπά το 2018 και έκτοτε παραμένει σε αυτή την κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι η περιοχή Νησί να βρίσκεται έκθετη καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε κανέναν πυροσβεστικό όχημα, μικρό ή μεγάλο, και το σχέδιο σε περίπτωση φωτιάς είναι να καλέσουμε βοήθεια για εναέρια μέσα!!! Επίσης δεν υπάρχει πρόσβαση στο πυροφυλάκιο το οποίο χρειάζεται άμεσα επισκευές αφού έχει μείνει χρόνια ασυντήρητο και σαπίζει και δεν μπορούμε να πάμε υλικά απάνω για επισκευές Είχαμε εθελοντές που πήγαιναν για βάρδιες τις ημέρες με πολύ αέρα ή αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς λόγο υψηλής θερμοκρασίας, όμως την διαδρομή έπρεπε να την κάνουν με τα πόδια. Καταλαβαίνετε ότι να περπατάς μέσα στον ήλιο για χιλιόμετρα στο βουνό μεσημέρι σε υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι εύκολο. Έτσι αρκετοί από τους εθελοντές έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στο πυροφυλάκιο, εκτός του ότι πλέων έχει γίνει επικίνδυνο λόγο παλαιότητας και χρίζει άμεσης επισκευής.
2) Καθαρισμός παλαιού δρόμου Σχίνου-Πισίων και άλλων δασικών και αγροτικών δρόμων.
Μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στις 19/5 στο Σχίνο, η πυροσβεστική είχε προβλήματα με δασικούς και αγροτικούς δρόμους που δεν μπορούσε να περάσει γιατί ήταν κλειστοί ή ακαθάριστοι. Ένας από αυτούς ήταν ο δασικός δρόμος πάνω από την Μαυρολίμνη, τον οποίον είχαμε επισημάνει παλαιότερα και είχε καταγράψει και η Πυροσβεστική και πρέπει να είχε κάνει και εισήγηση να ανοίξει. Έτσι την δεύτερη μέρα της φωτιάς ήρθαν μηχανήματα για να ανοίξουν τον δρόμο ώστε να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα στο υπόλοιπο βουνό για κατάσβεση. Αυτό βέβαια μετά την φωτιά. Επίσης είχαμε πρόβλημα και σε έναν αγροτικό;;; δασικό;;; ιδιωτικό;;; δρόμο στο Σχίνο στην περιοχή Μπάφανι και πλησίον της έναρξης της φωτιάς, ο οποίος ήταν σκαμμένος και είχε αναχώματα με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής την ώρα της φωτιάς. Έτσι αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω και κάνουν μια πολύ μεγαλύτερη διαδρομή. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν και πρέπει να λυθούν από τον Δήμο Λουτρακίου ο οποίος είναι αρμόδιος. Έχουμε την εμπειρία αυτής της φωτιάς. Ας λύσουμε τα προβλήματα που εμφανίστηκαν και ας μην περιμένουμε την επόμενη φωτιά για να τα ξανασυζητήσουμε.
Παλαιός Δρόμος Σχίνου - Πισίων
Ο παλιός δρόμος Σχίνου – Πισίων που ξεκινάει από τον οικισμό «Άνοιξη» στο Σχίνο και φτάνει στην περιοχή Σέλκι, χρίζει άμεσου καθαρισμού αφού τα δέντρα έχουν απλώσει τα κλαδιά τους μέσα στο δρόμο εδώ και χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι πλέων να μην μπορούν να περάσουν ούτε τα μικρά εθελοντικά πυροσβεστικά. Πρόσφατα τον πέρασαν εθελοντές με μοτοκρός και πάλι είχαν δυσκολία αφού τους χτυπούσαν τα κλαδιά λόγο της πυκνότητάς τους. Σε κάποια σημεία του ο δρόμος έχει νεροφαγώματα από τις βροχές και δεν είναι βατός. Σε περίπτωση μιας πυρκαγιάς αυτός ο δρόμος μπορεί να αποδειχτεί μεγάλης σημασίας. Πρέπει να καθαριστεί το δυνατός συντομότερο ώστε να είναι προσβάσιμος στα μεγάλα πυροσβεστικά.
3) Παρατημένα ξερά κλαριά από την ΔΕΔΔΗΕ στον δρόμο Πισίων – Σχίνου από την περιοχή Σέλκι μέχρι την κεραία της Vodafone στο Σχίνο
Από το Πάσχα που η ΔΕΔΔΗΕ τοποθέτησε καινούργια καλώδια ρεύματος στην διαδρομή, έχουν αφήσει ξερά κλαριά και δέντρα από πεύκο τα οποία αν και έχουμε καταγγείλει στην Δημοτική Αστυνομία και στο Δασαρχείο, παραμένουν πεταμένα δεξιά και αριστερά του δρόμου. Αυτά τα πολύ εύφλεκτα υλικά δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς στο εναπομείναντα δάσος και πρέπει να καθαριστούν άμεσα.
4) Επαναφορά των εποχικών πυροφυλάκων και περίπολα για την αντιπυρική περίοδο στον Δήμο Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων
Από το 2012 και μετά ο Δήμους Λουτρακίου σταμάτησε να προσλαμβάνει πυροφύλακες και εποχικούς για την δασοπροστασία. Αυτές οι θέσεις είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την πρόληψη της φωτιάς αλλά και για να προστατευθούν και οι καμένες περιοχές από παράνομη ξύλευση, παράνομες χωματερές κλπ ώστε να προστατευθεί η φυσική αναδάσωση που πρέπει να λάβει χώρο στα Γεράνεια. Μπορεί ο Δήμος να βρει πόρους χρηματοδότησης από πηγές όπως το πράσινο ταμείο, το υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια, από προγράμματα ΕΣΠΑ ή ακόμα και από ιδιώτες. Άλλοι Δήμοι προσλαμβάνουν εποχικούς για την πυρασφάλεια του Δήμου τους. Ας τους ρωτήσουμε πως αυτοί τα καταφέρνουν και να προστεθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους αυτή η δαπάνη.
5) Ασφαλτόστρωση δρόμου Σχίνου – Στραβά
Μετά την καταστροφική φωτιά των Γερανείων και την ζημιά που υπέστη ο Επαρχιακός Δρόμος Σχίνου – Αλεποχωρίου, ο δρόμος Σχίνου – Στραβά γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος Σχίνου – Αλεποχωρίου θα έχει πολλά προβλήματα και ίσως να κλείνει κατά διαστήματα. Έτσι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ο μόνος δρόμος διαφυγής είναι ο δρόμος Πισίων – Σχίνου. Ο δρόμος Σχίνου – Στραβά αν και φτιάχτηκε σχετικά πρόσφατα, παραμένει χωματόδρομος και τον χειμώνα θα έχει τα καθιερωμένα νεροφαγώματα από τις βροχές και δεν θα μπορεί να είναι προσβάσιμος σε οχήματα που δεν είναι 4Χ4. Η γνώμη μας είναι ότι ο δρόμος αυτός πρέπει να ασφαλτοστρωθεί και πρέπει να δρομολογηθεί ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική διέξοδος από τον Σχίνο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.
6) Αγροτικοί και Δασικοί δρόμοι από περιοχή Σέλκι προς Περαχώρα.
Όλοι οι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι στην περιοχή Σέλκι προς Περαχώρα πρέπει να ανοιχτούν καλά ώστε σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης να είναι προσβάσιμοι. Σε συνδυασμό με τον καθαρισμό του παλιού δρόμου Σχίου – Πισίων, γίνεται μια εναλλακτική διαδρομή σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης
7) Αντιπυρικές ζώνες
Αν και οι απόψεις διίστανται για την αποτελεσματικότητα των αντιπυρικών ζωνών, πιστεύουμε ότι έχουν χρησιμότητα σε περίπτωση φωτιάς γιατί χρίζουν ως σημεία που μπορεί η πυροσβεστική να συγκεντρωθεί και να αναχαιτίσει μια φωτιά με μεγαλύτερη ασφάλεια. Γι αυτό ζητάμε την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης όπου χρειάζονται.
8) Προστασία των πηγών της περιοχής και διευθέτηση των ρεμάτων
Η μεγάλη πυρκαγιά των Γερανείων έκαψε όλες της πηγές που υδρεύεται ο Σχίνος, το Μπελούσι, την Βαρυκόκκα και το Σερβέσι. Πρέπει να προστατευτούν οι υδρομαστεύσεις ώστε να μην έχουμε κι άλλα προβλήματα με την υδροδότηση του χωριού. Το ρέμα του Μπελουσίου είναι ένα αρκετά μεγάλο ρέμα που ξεκινά από την κορφή του βουνού. Επίσης το ρέμα του Σερβεσίου, άλλο ένα μεγάλο ρέμα, περνάει μέσα από τον οικισμό του Σχίνου, αφού η δόμηση της περιοχής έχει αλλάξει την διαδρομή του και από την περιοχή Μπάφανι καταλήγει στην περιοχή της Αγ. Σωτήρα. Ειδικά αυτό το ρέμα θα πρέπει να μελετηθεί ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα τα επόμενα χρόνια.
9) Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης για την περιοχή του Σχίνου.
Θα θέλαμε να μας απαντήσουν τα συντονιστικά όργανα εάν υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την περιοχή του Σχίνου. Αυτό το ερώτημα το έχουμε θέσει και παλαιότερα με επιστολή μας προς όλα τα συντονιστικά όργανα, από τον Δήμο μέχρι την Περιφέρεια και ποτέ δεν λάβαμε απάντηση.
10) Πρόσκληση προς τα Πανεπιστήμια για να γίνουν μελέτες στην περιοχή μας
Την προηγούμενη εβδομάδα πήγαμε σε μια συνεδρία του Δήμου Μεγαρέων όπου είχαν προσκαλέσει καθηγητές Πανεπιστημίων και επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), οι οποίοι έκαναν αυτοψία στην περιοχή και θα κάνουν μελέτες που θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία και την αποκατάσταση της καμένης περιοχής. Μάλιστα μετά από συζήτηση που είχαμε με τους επιστήμονες των Πανεπιστημίων μας διαβεβαίωσαν ότι είναι ανοιχτοί σε μία πρόσκληση στην περιοχή μας για να κάνουν αυτοψία και να γίνουν μελέτες, οι οποίες σίγουρα θα είναι πολύ χρήσιμες για όλους μας ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες για την προστασία και αποκατάσταση της περιοχής. Προτρέπουμε τον Δήμο Λουτρακίου να καλέσει αυτούς τους φορείς το συντομότερο δυνατόν ώστε να κάνουν αυτοψία και απολογισμό της κατάστασης στην περιοχή μας. Από ότι μας είπαν υπάρχει χρηματοδότηση για να κάνουν τέτοιες μελέτες και πιστεύουμε ότι θα επιταχύνει πολλές από τις διαδικασίες ώστε να γίνουν τα πολυπόθητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, την φυσική αναδάσωση στην περιοχή μας ή ότι άλλο χρειαστεί. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας τους είναι στην διάθεσή σας.
Παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει υπόψη τα παραπάνω θέματα για να διευθετηθούν το δυνατόν συντομότερο. Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Ευχαριστούμε για το βήμα και αναμένουμε τις ενέργειές σας.
Με τιμή Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δεσύλλας Δημήτρης Καλογερόγιαννης Σωτήρης
Πίνακας Αποδεκτών:
1) κ. Θυμή Φίλλιπο, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων
2) κ. Γκιώνη Γεώργιο, Δήμαρχο Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων
3) κ. Παντελέου Κων/νο, Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων
4) κ. Καραπανάγο Ιωάννη, αρχηγό της Δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε Μαζί»
5) κ. Λογοθέτη Κών/νο, επικεφαλή της Δημοτικής παράταξης «Με τους Πολίτες Μπροστά»
6) κ. Ζερβό Κώστα, επικεφαλή της Δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης»
7) κα. Πρωτόπαππα Μαρία, επικεφαλή της Δημοτικής παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας»
8) κ. Βασιλείου Δημήτριο, επικεφαλή της Δημοτικής παράταξης «Ώρα για Δράση»
9) κ. Ασημακόπουλο Χρήστο, επικεφαλή της Δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»
10) κ. Λάμπρου Π. Δημήτρη, Πρόεδρο Δ. Δ. Πισίων – Σχίνου
11) κ. Μακρή Χρήστο, Ανθυποπυραγό, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Περαχώρας
12) κ. Κανάκη Μιχάλη, Πρόεδρο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Λουτρακίου