Γράφει η Μαρία Ρουσοχατζάκη
Πηγή: https://www.o-klooun.com
Πώς να ξεπεράσετε το "φόβο της ήττας" για τις ευκαιρίες της καριέρας σας
Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό με τη συντομογραφία FOMO (Fear of Missing Out).
Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ψηφιακή τεχνολογία, είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς συγκρίσεις των διακοπών μας, των ρούχων μας, των σχέσεών μας, της κοινωνικής μας ζωής, ακόμα και των επιλογών μας, με εκείνες των άλλων. Αυτή η πανταχού παρούσα τελειότητα μας κάνει να αισθανόμαστε υποτιμητικά.
Αρχίζεις να αναρωτιέσαι και να αμφισβητείς τον εαυτό σου, σκεπτόμενος πράγματα, όπως: Από πού πήρε αυτά τα υπέροχα ρούχα; Εύχομαι να μπορούσα με το μισθό που παίρνω, να κάνω ένα ταξίδι στο Μαυρίκιο.
Αφήνοντας τον "φόβο της ήττας" να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για την προσωπική σας ζωή είναι ένα πράγμα. Αλλά, επιτρέποντας να παρεμβαίνει στην επαγγελματική σας πορεία αυτό είναι άλλο και μπορεί να αποβεί ακόμα πιο καταστροφικό.
Το να αμφισβητείτε διαρκώς στοιχεία της επαγγελματικής σας ζωής, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επίδοσή σας, την αίσθησης της επαγγελματικής σας ικανοποίησης και ευχαρίστησης.
Πιστεύετε ότι υποφέρετε από τον "φόβο της ήττας";
Ρωτήστε τον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:
• Λέτε "ναι" σε κάθε επαγγελματική πρόκληση/πρόσκληση που εμφανίζεται στο δρόμο σας, δικαιολογώντας το ως μια πιθανή, μεγάλη ευκαιρία;
• Έχετε υπερφορτωμένο πρόγραμμα, ασχολούμενοι με το διαδίκτυο ή παρακολουθώντας διαδικτυακά σεμινάρια, μαθήματα ή εργαστήρια γιατί αισθάνεστε αποτυχημένοι αν δεν αφιερώνετε κάθε λεπτό του ελεύθερου σας χρόνου στην προώθηση της καριέρας σας;
• Αμφισβητείτε διαρκώς την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικών και προσωπικών επιλογών (π.χ. αναρωτιέστε αφηρημένα τι συμβαίνει στο γραφείο ενώ είστε έξω για φαγητό με ένα συνάδελφό σας ή τσεκάρετε το επαγγελματικό σας email ενώ χαλαρώνετε με παρέα), και κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν είστε πλήρως παρόντες σε καμία από τις δύο πτυχές της ζωής σας;
• Έχετε συχνά αμφιβολίες για την επαγγελματική σας πορεία εν συγκρίσει με αυτά που βλέπετε στο Linkedin ή διαβάζετε στα blogs;
• Νιώθετε αποξενωμένοι όταν δεν συμμετέχετε σε κάποια συνέλευση ή όταν δεν σας ζητούν την συμβουλή σας;
• Αν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα συνέδριο ή κάποια εκδήλωση, αισθάνεστε αγχωμένοι ότι δεν θα αποκτήσετε πολύτιμες γνωριμίες, οι οποίες θα μπορούσαν να πάνε την καριέρα σας στο επόμενο επίπεδο;
Αν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και σκέφτεστε ότι μπορεί να έχετε πέσει θύμα του FOMO, είναι πιθανόν ότι βιώνετε επίσης το σύνδρομο του "Απατεώνα", μια δοξασία που επικρατεί ανάμεσα στις υψηλόβαθμους, εργαζόμενους, κατά την οποία αισθάνεστε ανεπαρκείς κι άχρηστοι για το ρόλο και τη θέση σας, ζώντας με ένα διαρκή φόβο ότι θα "αποκαλυφθείτε".
Με άλλα λόγια, αν φοβάστε ότι θα χάσετε κάποια επαγγελματική ευκαιρία, αυτό συμβαίνει επειδή φοβάστε ακόμα περισσότερο ότι οι συνάδελφοί σας μπορεί να ανακαλύψουν ότι είστε απατεώνας. (Μείνετε ήσυχοι: δεν είστε!).
Τόσο ο "φόβο της ήττας", όσο και το σύνδρομο του "Απατεώνα" προσθέτουν περισσότερο άγχος στη ζωή σας. Αλλά υπάρχει ελπίδα.
Παραπέμπω στις παρακάτω στρατηγικές για σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
Ελέγξτε την πραγματικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Ας είμαστε ρεαλιστές: προφανώς δεν μπορείτε και δεν θέλετε να απαλλαχθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά μπορείτε να ασκήσετε τον εαυτό σας να τα παρακολουθεί μέσω διαφορετικού κατόπτρου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν την καλύτερη πτυχή της ζωής κάποιου. Ψάξτε στο κινητό σας. Δεν υπάρχουν μερικές φωτογραφίες που τραβήξατε σε μια συγκεκριμένη στιγμή για να διαλέξετε αυτήν με τον καλύτερο φωτισμό ή οπτική γωνία, ώστε να την δημοσιεύσετε;
Καθένα από τα προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δίδει την ευκαιρία να έχουμε μια προσεγμένη εικόνα του εαυτού μας. Δημοσιεύουμε ιστοσελίδες ενδιαφέροντων άρθρων, για τα οποία δεν θα αισθανόμασταν ντροπιασμένοι, αν μας έπιαναν να τα διαβάζαμε. Ενημερώνουμε την κατάσταση των προφίλ μας με δημοσιεύσεις-ορόσημα, για τις οποίες είμαστε υπερήφανοι ή κρυφά επιζητούμε την προσοχή. Κοινοποιούμε δημοσιεύσεις που θα μας παρουσιάζουν έξυπνους, ευφυείς και πετυχημένους. Αυτό που διαβάζετε στη οθόνη δεν ανταποκρίνεται εντελώς στην πραγματικότητα. Η ζωή είναι ακατάστατη και περίπλοκη. Τα μονοπάτια της καριέρας δεν είναι ευθείες γραμμές.
Θυμηθείτε ότι η εργασία είναι άπειρη, όμως ο χρόνος είναι πεπερασμένος
Αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα. Μετάφραση: Σίγουρα θα σας διαφύγει κάτι. Όμως, αυτό δεν πρόκειται να σας σκοτώσει ή να σκοτώσει την καριέρα σας. Η δουλειά είναι απέραντη, ο χρόνος είναι πεπερασμένος. Είναι αλήθεια, πάντα υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει στη δουλειά του. Όσο πιο ψηλά στοχεύετε, τόσο πιο γρήγορα θα κουραστείτε. Η ζωή με νόημα αποτελείται από πολύ πιο σημαντικά πράγματα από ένα επαγγελματικό τίτλο.
Απαλλαχτείτε από την αυταπάτη του φόβου της ήττας
Όταν φοβάστε ότι θα χάσετε επαγγελματικές ευκαιρίες, κάντε μια έρευνα και λάβετε περισσότερες πληροφορίες. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και οι επιπλέον πληροφορίες ίσως καταπραΰνουν την ανησυχία σας.
Για παράδειγμα, αν είστε αγχωμένοι ότι κάποιο συνέδριο, το οποίο δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε, προσφέρει πιθανές, προσοδοφόρες διασυνδέσεις, στείλτε μήνυμα στους διοργανωτές για να πάρετε μια γεύση για το ποιος θα το παρακολουθήσει. Υπάρχει περίπτωση να μεγαλοποιείτε το κύρος του κοινού προκαλώντας έτσι στον εαυτό σας περιττό άγχος και ανησυχία. Αν θα παρευρίσκονται εκεί σημαντικοί άνθρωποι, προσεγγίστε τους και κανονίστε μια συνάντηση μαζί τους, όσο θα είναι στη πόλη. Ή βρείτε τις παρουσιάσεις τους και μελετήστε τις.
Αν ζηλεύετε κάποιον παλιό σας συνάδελφο για την καινούρια του δουλειά, επιζητείστε μια ενημερωτική συνέντευξη. Αν ακούσετε για τις δυσκολίες της δουλειάς, θα απαλλαχθείτε από το συναίσθημα της ήττας και θα εκτιμήσετε την τωρινή σας δουλειά.
Συμπερασματικά, ζώντας σε μια κατάσταση διαρκούς επιθυμίας δεν είναι παραγωγικό. Αφήνοντας το "φόβο της ήττας" να σας επηρεάζει, δεν προχωρείτε. Οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που κάνουν τις ζωές των φίλων σας να φαίνονται ευλογημένες, μπορεί να είναι ουτοπικές. Σκεφτείτε το.
Η ζωή είναι πολύ μικρή για το λεγόμενο FOMO. Οπότε, YOLO.
Μιλώντας με τη Melody Wilding
Επιμέλεια:
Μαρία Ρουσοχατζάκη
Λογοπαθολόγος M.S., C.C.C.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας
Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
www.mrous.gr
E-mail : logos@mrous.gr
Facebook : Μαρία Ρουσοχατζάκη
Youtube: Μαρία Ρουσοχατζάκη
Πηγή: https://www.o-klooun.com