Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ TOY ΄89!

Όσοι επένδυσαν στην σκανδαλολογία το 1989 ηττήθηκαν σε πολλά πεδία και όχι μόνο στο πολιτικό. Η ιστορία διδάσκει, αρκεί να την διαβάσει κανείς σωστά.

Από την περίφημη «δίκη Κοσκωτά»

Αρης Ραβανός

Με το… τραύμα του 1989 που πλανάται πάνω από την Αριστερά, ιστορικά και συνειδησιακά για την πλειοψηφία των κεντρικών αριστερών στελεχών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πορεύεται εν μέσω ενός άκρως συγκρουσιακού πολιτικού κλίματος και με πολλά μέτωπα ανοικτά.
Υπό τη σκιά του προβληματισμού και των εκτιμήσεων κατά πόσο το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται με τα πορίσματα για την υγεία, την προ των πυλών προανακριτική επιτροπή, την Novartis, τα οικονομικά των κομμάτων, για τα οποία αναμένεται να ασκηθούν διώξεις σύντομα, δύναται να επηρεάσει και την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου, ο Πρωθυπουργός έχει μπροστά του ανοικτά κρίσιμα ζητήματα, όπως το Μακεδονικό, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η οικονομία, η καθημερινότητα των πολιτών (πλειστηριασμοί, κ.α.), κ.α.
Το τοπίο είναι πολύ σύνθετο και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την πορεία από εδώ και πέρα μέσα σε συνθήκες αυξημένης έντασης στο δημόσιο βίο. Ακόμα και η πολυσυζητημένη Συνταγματική Αναθεώρηση που θεωρείται το κατάλληλο πεδίο συγκλίσεων, συνεννοήσεων και συναινέσεων, δύναται να επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την ένταση στο δημόσιο διάλογο.
Παρά τους όποιους προβληματισμούς και ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου, αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού να προχωρήσουν όλες οι υποθέσεις και αυτό αποτυπώνεται από τις συζητήσεις στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στις εξελίξεις που θα προκύψουν άμεσα κυρίως για την Novartis, στις υποθέσεις που σχετίζονται με τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και σε ΜΜΕ και στις δικαστικές διώξεις. Εξάλλου, η βασική αρχή που καθοδηγεί τον Πρωθυπουργό, είναι ότι από τη σύγκρουση αυτή θα εξέλθει κερδισμένος, καθώς εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι επικοινωνιακά και πολιτικά περνάει το δίλημμα «εμείς οι καθαροί έναντι των διεφθαρμένων του παλαιού δικομματισμού».
Ουδείς υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνει διερεύνηση των διαφόρων υποθέσεων όλων των εποχών. Η συγκάλυψη είναι καταδικαστέα ως πράξη και δεν βοηθάει και το πολιτικό σύστημα να εξυγιανθεί και να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτικών.
Θα του βγει του Αλ. Τσίπρα; Άγνωστο. Πάντως όσοι επένδυσαν στην σκανδαλολογία το 1989 ηττήθηκαν σε πολλά πεδία και όχι μόνο στο πολιτικό.
Η ιστορία διδάσκει, αρκεί να την διαβάσει κανείς σωστά.

Πηγή: https://www.in.gr