Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΛΟΣ, ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛAΣ


Το μετρό σταματάει τα απευθείας δρομολόγιά του για το αεροδρόμιο. Όσοι επιθυμούν να κατευθυνθούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα πρέπει να πραγματοποιούν αναγκαστικά μετεπιβίβαση στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. 
Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, η απόφαση ελήφθη για λόγους εξορθολογισμού των συρμών, καθώς και εξοικονόμησης ενέργειας, δεδομένου ότι οι συρμοί που τρέχουν στη γραμμή του αεροδρομίου είναι πιο ενεργοβόροι.
Η έλλειψη χρημάτων, τα μνημόνια και η κρίση άφησαν πληγές αγιάτρευτες στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που πράγματι γίνονται τα τελευταία χρόνια τόσο με την υλοποίηση έργων που χρόνιζαν, όπως η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όσο και με την κάλυψη των αναγκών εκ των ενόντων, η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες περιγράφεται από τους συγκοινωνιολόγους ως δραματική.

«Υπερήλικα» λεωφορεία

Ο στόλος των λεωφορείων είναι γερασμένος και απαξιωμένος. Είναι ενδεικτικό ότι κυκλοφορούν ακόμα στην Αθήνα λεωφορεία που είχε αγοράσει ο... Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1992, την εποχή της αλήστου μνήμης ιδιωτικοποίησης της – πάλαι ποτέ – ΕΑΣ.
Τα περισσότερα λεωφορεία που κινούνται με πετρέλαιο συμπληρώνουν φέτος 21 χρόνια. Μόλις 104 λεωφορεία είναι του 2010, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο. Τα περισσότερα έχουν έτος πρώτης κυκλοφορίας το 1997. Με τους κανονισμούς του 2014 (Euro VI), σύμφωνα με τους οποίους τα οξείδια του αζώτου θα πρέπει να ανέρχονται στα 0,4 g/kWh, η πλειονότητα του στόλου των λεωφορείων χρειάζεται ανανέωση ή αντικατάσταση.
Το υπουργείο Υποδομών παραδέχεται ότι ο στόλος των λεωφορείων βρίσκεται σε δραματική κατάσταση, αλλά υπενθυμίζει ότι δεν είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ για την αγορά καινούριων λεωφορείων ή τρόλεϊ. Η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει ότι θα χρηματοδοτηθεί η αγορά 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014 - 2020».
Συγκεκριμένα η Ρένα Δούρου υπέγραψε πρόσκληση στην οποία αναμένεται η προμήθεια 92 νέων αστικών λεωφορείων σύγχρονης τεχνολογίας. Περιλαμβάνονται 20 οχήματα μεσαίου μεγέθους, 60 οχήματα μεγάλου μεγέθους (αρθρωτά) και 12 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, που θα διαθέτουν αυτονομία κίνησης. Τα 92 νέα λεωφορεία (αν βέβαια προχωρήσει η διαδικασία) εννοείται πως θα είναι σταγόνα στον ωκεανό, λένε οι συγκοινωνιολόγοι.
Ακόμα όμως και τα παλαιά λεωφορεία της Αθήνας δεν βγαίνουν στους δρόμους. Τα μισά λεωφορεία του στόλου, περίπου 1.000, δένουν χειρόφρενο στα αμαξοστάσια λόγω βλαβών που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεπανόρθωτες. Τα λεωφορεία... γδύνονται από πάσης φύσεως ανταλλακτικά, που αξιοποιούνται σε ενεργά οχήματα. Τα ελαστικά κυριολεκτικώς αποτελούν το μήλον της Έριδος.
Λόγω των καθυστερήσεων των λεωφορείων σε πολλές γραμμές, οι οδηγοί δέχονται έντονη κριτική, ακόμη και λεκτική βία, από εκατοντάδες επιβάτες. «Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν προγραμματιστεί 12.500 δρομολόγια, αλλά υλοποιούνται μόλις 9.500» λένε οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ.
Η ίδια η εταιρεία θεωρεί ότι οι καθυστερήσεις των δρομολογίων σχετίζονται με τη σημαντική έλλειψη προσωπικού. «Στις κρίσιμες ειδικότητες, που είναι οι οδηγοί και οι τεχνικοί, υπάρχει γενικότερα έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, διότι αφενός έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2008, αφετέρου, λόγω συνταξιοδοτήσεων, το ενεργό προσωπικό συνεχώς μειώνεται».

Τραμ χωρίς ανταλλακτικά

Η έλλειψη ανταλλακτικών έχει χτυπήσει και το τραμ. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καθημερινά προβλήματα στην εκτέλεση των δρομολογίων του και να ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό λόγω της έλλειψης διαθέσιμων συρμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 35 συρμών που διαθέτει το τραμ για την εκτέλεση δρομολογίων, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των ηλεκτροδηγών, οι εννέα συρμοί, το τελευταίο διάστημα, είναι μονίμως παροπλισμένοι λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του τραμ, παραμένει μεγάλο ερώτημα το πώς θα εξυπηρετηθεί η επέκταση προς τον Πειραιά στις αρχές του 2019.

Τριτοκοσμικός Ηλεκτρικός

Όποιος χρησιμοποιεί σε τακτικά διαστήματα τον Ηλεκτρικό διαπιστώνει την απόλυτη παρακμή του συγκεκριμένου μέσου. Κλεφτρόνια, επαγγελματίες επαίτες από άλλες βαλκανικές και μη χώρες, άνθρωποι που δυστυχώς ζουν στον δρόμο και διατηρούν αναπόφευκτα χαλαρές σχέσεις με την προσωπική υγιεινή, μπαινοβγαίνουν στα βαγόνια.
Υγρασία, καλώδια κρεμασμένα, σπασμένα πλακάκια, ταβάνια που στάζουν νερό – στην καλύτερη περίπτωση –, ανελκυστήρες που είναι μονίμως εκτός λειτουργίας, αφήνοντας στο έλεός τους τα άτομα με αναπηρίες, συνθέτουν την εικόνα της πλειονότητας των σταθμών. Όσο για τους συρμούς, πέραν των γκράφιτι, που αποτελούν ιδιαίτερα διαδεδομένη «ταπετσαρία», παρατηρείται έντονη βρομιά στο εσωτερικό τους.
Αυτή τη στιγμή στη γραμμή του ΗΣΑΠ κυκλοφορούν τρεις γενιές συρμών. Οι παλαιότεροι χρονολογούνται από το 1983, έχουν κλείσει δηλαδή τα 35 χρόνια κυκλοφορίας. Οι επόμενοι μπήκαν στην κυκλοφορία δέκα χρόνια αργότερα, το 1993, και είναι εμφανισιακά όμοιοι με τους συρμούς της όγδοης παραλαβής. Οι πιο καινούργιοι συρμοί μπήκαν στην κυκλοφορία το 2000 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και μία κύρια διαφορά τους από τους προηγούμενους είναι πως διαθέτουν έξι βαγόνια έναντι πέντε των παλαιοτέρων.
Η λύση της αναβάθμισης των συρμών φαίνεται να προκρίνεται από το υπουργείο Υποδομών, καθώς ο εκσυγχρονισμός τους μπορεί να προσθέσει 15-20 χρόνια στον κύκλο ζωής τους, ενώ το κόστος ανέρχεται στο 10%-15% της αγοράς νέων τρένων. Επιπλέον μέσω της αναβάθμισης των συρμών αναμένεται μείωση του λειτουργικού κόστους, λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και του κόστους συντήρησης.

Πηγή: http://www.topontiki.gr