Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

ΤΑ "ΠΟΝΕΜΕΝΑ" ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ!

Αποτέλεσμα εικόνας για Στιγμιότυπο από τον περυσινό Αυθεντικό Μαραθώνιο. Εφέτος θα περάσει από τα καμένα... |ΙΝΤΙΜΕSports SPORT Τα «πονεμένα» χιλιόμετρα του Αυθεντικού Μαραθωνίου
΄Οταν ο επικεφαλής της κούρσας φτάσει στο 12ο χιλιόμετρο, θα ξυπνήσουν μνήμες εφιαλτικές, από τη φονική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου. Τότε, οι μαραθωνοδρόμοι θα σχηματίσουν ένα πράσινο δάσος μήκους 400 μέτρων, που θα στείλει μήνυμα ζωής μέσα από τη μαυρίλα της καταστροφής
Είναι το πιο μαζικό αθλητικό event στην Ελλάδα κι ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς. Δεν ήταν πάντα. Στην εκκίνηση του Μαραθωνίου της Αθήνας το 1982 είχαν μετρηθεί… 37 δρομείς. 
Για να ξεφύγει από την ανυποληψία, χρειάστηκε πρώτα να ανακαλύψει τη μοναδικότητά του. Υστερα, να την επικοινωνήσει στον Κόσμο. 
Αλλαξε αφετηρία και όνομα, αναβαθμίστηκε οργανωτικά, διαφήμισε τους συμβολισμούς του, συνδέθηκε με τον πολιτισμό, ξεπέρασε το κόμπλεξ του έναντι των χορηγών. Ιδίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη. 
Οι 4.200 δρομείς του 2004 (σε όλες τις διαδρομές) έγιναν 5.250 το 2006, 10.885 το 2008, 20.650 το 2010, 25.909 το 2012, 30.700 το 2013, 50.000 το 2016, 51.000 πέρυσι και 55.000 εφέτος. 
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Αυθεντικός Μαραθώνιος συμπλήρωσε το ανώτατο όριο εγγραφών για τη διαδρομή των 42.195 μέτρων, σχεδόν δυο μήνες πριν από τη μέρα διεξαγωγής του. Αυτό το όριο, μάλιστα, ξεπεράστηκε κατά 250 άτομα. Στη γραμμή εκκίνησης, στον Μαραθώνα, θα σταθούν την Κυριακή 18.750 αθλητές. 
Οι συμμετοχές στα 5 χιλιόμετρα έκλεισαν σε 45 λεπτά. Στα 10, σε 24 ώρες. Περίπου 19.000 άνθρωποι θα τρέξουν στα 5 και 10 χιλιόμετρα – κι άλλοι 8.000 στον απογευματινό αγώνα των 5 χιλιομέτρων. Στους αγώνες των 1.200 μέτρων, στο κέντρο της Αθήνας και στους δήμους της μαραθώνιας διαδρομής, θα λάβουν μέρος 9.100 παιδιά και αθλητές Special Olympics. «Τρέχετε μαραθώνιο πάνω σε εκατομμύρια σελίδες Ιστορίας» Πατήστε εδώ 
Ο Μαραθώνιος της Αθήνας ξεχωρίζει από κάθε άλλον. Η διαδρομή του είναι ιστορική: με αφετηρία τον τόπο εκκίνησης του πρώτου μαραθωνοδρόμου. Είναι αυθεντική: χαράχτηκε στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. 
Επίσης, είναι η μόνη που καταλήγει σε ένα εμβληματικό στάδιο, το Καλλιμάρμαρο. Αλλά είναι και… ζόρικη. Οι αθλητές καλούνται να διανύσουν 20 χλμ. ανηφόρας και υψομετρικές διαφορές που κόβουν την ανάσα: από τα επτά μέτρα του Τύμβου (στο 5,25 χλμ. της διαδρομής), στα 244 του Σταυρού Αγίας Παρασκευής (στο 31,3 χλμ.). Από το 2010 έχει συμπεριληφθεί στους «Χρυσούς Μαραθώνιους» του πλανήτη. 
Μόνο 25, από τους 700-750 που διεξάγονται σε όλο τον Κόσμο, κατέχουν αυτό το προνόμιο. Το τρέξιμο είναι ζωή, όμως συχνά η ζωή συναντά τον θάνατο και καλείται να τον προσπεράσει. 
΄Οταν ο επικεφαλής της κούρσας φτάσει στο 12ο χιλιόμετρο, θα ξυπνήσουν μνήμες εφιαλτικές, από τη φονική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου. Τότε οι δρομείς θα φορέσουν στο κεφάλι τις πράσινες μπαντάνες που θα τους έχουν μοιραστεί, για να διανύσουν τα πέντε «πονεμένα» χιλιόμετρα της διαδρομής -έως το 16ο- σχηματίζοντας ένα πράσινο δάσος ανθρώπων, μήκους 400 μέτρων, ανάμεσα στη μαυρίλα της καταστροφής. Πέρα από αυτόν τον συμβολισμό -ένα μήνυμα αισιοδοξίας που θα φτάσει σε εκατομμύρια τηλεοπτικούς δέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό- ο ΣΕΓΑΣ έχει σχεδιάσει μια ειδική δράση, προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση της Μαραθώνιας διαδρομής. 
Η ελληνική δρομική κοινότητα, χορηγοί, αλλά και η ίδια η ομοσπονδία κλασσικού αθλητισμού, καταθέτουν χρήματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος crowd-funding της Εθνικής Τράπεζας (www.act4greece.gr), με τα οποία θα αγοραστούν, θα φυτευτούν και θα συντηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα δέντρα στην πληγωμένη περιοχή. 
Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μια μελωδική έκπληξη θα περιμένει τους περίπου 40.000 φιλάθλους και δρομείς που αναμένεται να υποδεχθούν τους μαραθωνοδρόμους στον τόπο του τερματισμού. 
Θα ακούσουν, σε πρώτη εκτέλεση, τον Υμνο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, τον οποίο συνέθεσε και προσφέρει στον ΣΕΓΑΣ ο Γιώργος Θεοφάνους. Θα τον αποδώσουν, δέκα λεπτά πριν από την άφιξη του νικητή, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη) και η Χορωδία της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ (υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα). 
Η ενορχήστρωση ανήκει στον βιολιστή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Αντώνη Σουσάμογλου. 
* Ο Μαραθώνιος και οι αγώνες μικρότερων αποστάσεων θα μεταδοθούν απευθείας από την ΕΡΤ. text Μια ζωή Μαραθώνιο τρέχουμε 

Πηγή: Protagon.gr